HELİKOPTER EBEVEYNLİK: DESTEK Mİ? MÜDAHALE Mİ?
- Gozde Nur Sahin
- 7 Oca 2019
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 22 Oca 2019
Aşırı ilgili ebeveynlik, uzun vadede çocukların daha mutlu olmasını sağlamıyor.
Ebeveyn ilgilisinin çocuklar üzerinde oldukça olumlu etkisi olduğu bilinmesine rağmen, gelişimsel olarak uygun olmayan aşırı ilginin, düşük benlik saygısı ve yüksek oranda kaygı ve depresyon ile ilgili olduğu düşünülüyor.
Aşırı ilgili ebeveynler için “Helikopter Ebeveyn” kavramı kullanılıyor. Bu tip ebeveynler, çocuklarının kendi ayakları üzerinde durmasına imkan tanımayan, çocuklarının olumsuz duygular yaşamasını bir felaket olarak algılayan, onların adına konuşan, onların yerine karar alan ve onların yerine sorun çözen kaygılı ebeveynler olarak tanımlanıyor. Çocuklarına sorunlarının çözümünde aktif rol veren, onları kendi kararlarının almaları için cesaretlendiren, çocukları adına konuşmak ya da yapmaları gerekenleri onlar için yapmaktansa, çocuklarının kendi sorumluluklarını yerine getirmeleri için destekleyen ebeveynler ise “Özerkliği Destekleyici” ebeveynler şeklinde adlandırılıyor.
Son yıllarda yapılan bir araştırmada, helikopter ebeveynlerin çocuklarının üniversite çağına geldiğinde yeterlilik algılarının ve duygu durumlarının nasıl olduğuna bakılmış. Aşırı ilgili anne-babaların üniversite çağındaki çocuklarının, yüksek oranda depresyon yaşadıkları ve yaşam tatminlerinin daha az olduğu ve yetersizlik algılarının daha yoğun olduğu görülmüş. Araştırmaya katılan üniversite öğrencilerinden helikopter anne-babaya sahip olanların büyük çoğunluğu temel psikolojik ihtiyaçlarının karşılanmadığını ifade etmiş. Araştırmacılar, aşırı müdahaleci ebeveynlerin çocuklarına dolaylı olarak onlara güvenmedikleri mesajını verdiklerini bunun da temel irade ve kontrol hissi eksikliğine neden olabileceğini belirtmiş.
Bu çalışmada, destekleyici ve ilgili olma niyetiyle yapılan ancak gelişimsel olarak uygun olmayan aşırı korumacı ve müdahaleci tutumların büyüdüklerinde çocuklar tarafından kontrolcü ve zarar verici olarak algılanabileceği ve bu durumun da onların duygu durumlarını ve yeterlilik algılarını doğrudan etkileyebileceği vurgulanmış.

Kaynak:
Schiffrin, Holly; Liss, Miriam; Miles-McLean, Haley; Geary, Katherine; Erchull, Mindy; Tashner, Taryn (2014). Helping or Hovering? The Effects of Helicopter Parenting on College Students’ Well-Being. Journal of Child and Family Studies 23(3).
https://www.gevezeyeri.com/ guzel yazı