top of page

KENDİNE BİR DE SANATTAN BAK: Sanat ve Farkındalık Atölyesi

  • Yazarın fotoğrafı: Gozde Nur Sahin
    Gozde Nur Sahin
  • 18 Oca 2019
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 22 Oca 2019


... Sanat Yoluyla Farkındalık Atölye Programı

“Kendimi Bir Sanatçı, yaşamımı da en büyük eserim olarak görmek hoşuma gider. Her an, yeni bir yaratma anıdır ve sonsuz olanaklara açıktır.”

Shakti Gawain


İçgelişim, kişisellikten bütünselliğe doğru uzanan uzun, sonsuz bir yolculuktur. Bu yolculukta sanatın, meditasyounun ve grupiçi etkileşim çalışmalarının iyileştirici etkisi günümüzde pek çok bilimsel araştırma ile ortaya koyulmuştur. Sanatla eğitilen gözün dünyayı ve kendini algılaması farklılaşır. Grup etkileşimi içerisindeyken kişinin kendini fark etmesi ve ifade etmek için farklı yolları denemesi değişimi kendiliğinden başlatır.

Kendimizi tanımak, her an değişmeye hazır olmak; değişime hazır olmak ise zor durumlarla başa çıkabilmek demektir. Hazırladığımız bu Sanat ve Farkındalık Atölye Programı ile sanat yoluyla katılımcıların içgelişimlerini desteklemek amaçlanmaktadır. Bu programda temel sanat eğitimiyle içgelişimi destekleyici meditasyon ve grup terapisi teknikleri bir araya getirilmiştir.


Oturum temaları


1. Oturum: Malzemeyi Tanıma |Kendini Tanıma

2. Oturum: Renkleri Tanıma | Duyguları Tanıma

3. Oturum: Çizime Hazırlanma | Duygu Regülasyonu Sağlama

4. Oturum: Formları Düzenleme | Davranışı Düzenleme

5. Oturum: Portre Uslübu | Duygu Dışavurumu

6. Oturum: Sanatta Perspektif | Düşüncede Perspektif

7. Oturum: Sanatçıyı Tanıma | Uyum Sağlama

8. Oturum: Üç Boyutlu Şehir Tasarlama | Geleceğini Tasarlama


Yöntem


Sanat Yoluyla Farkındalık Atölye Programı, Temel Sanat Eğitimi ile birlikte Sanat Terapi ve Grup Terapisi temelli iyileştirici öğeler birleştirilerek oluşturulmuştur. Deneyimsel Öğrenme yaklaşımı temel alınarak oluşturulan oturumların başlangıç aşamasında sanat eğitimi üzerinden katılımcıların somut bir deneyim yaşamaları sağlanır. İkinci aşamada deneyimlenen somut çalışma üzerine yansıtıcı gözlem ve paylaşım yapılır. Bir sonraki aşamada deneyimden çıkarılan dersler ile ilgili soyut kavramsallaştırma ortaya koyulur. Son aşamada ise aktif deneyim yolu ile öğrenilen kavramlar ve gerçek hayattaki deneyimleri arasında bağlantı kurulur.

Program süresince etkileşim ve sanat, katılımcıların iç dünyalarını yansıttıkları, özgürleşip, iyileştikleri bir araç olarak kullanılmaktadır. Kaynaşma oyunları ve paylaşım süreçleri ile üyelerin grup içerisinde uyum içinde hareket edebilme, kendilerine ve diğerlerine ait farkındalık arttırma ve problemlerle baş etme yöntemleri geliştirmelerine destek olmak amaçlanmaktadır. Ayrıca etkinlik geçişlerinde rahatlama ve nefes egzersizlerinden faydalanılarak katılımcıların duygu regülasyonu becerilerinin arttırılması hedeflenmektedir.


Oturum Akışı


Programda bulunan tüm oturumlarda benzer bir akış sırası bulunmaktadır. Oturumlar yaklaşık 150 dakika sürmektedir. Oturumlar “Şimdi ve Burada” ilkesine uygun olarak o anki duygu ve düşüncelerin paylaşılması ile başlar, ardından grup kaynaşma ve ısınma oyunları ile devam eder. Etkinlik aşaması programın temel taşını oluşturmaktadır. Bu aşamada temel sanat eğitimi öğelerine yer verildiği gibi aynı zamanda grubun amacına uygun olarak o oturumun temasını yansıtan sanatçı ve eserleri hakkında bilgi paylaşımında bulunulmaktadır. Etkinlik aşamasının ikinci bölümünde ise katılımcılar, edindikleri bilgiler doğrultusunda yaratıcı bir şekilde kendi duygu, düşünce ve hikayelerini yansıttıkları çeşitli ürünler ortaya koymaları için teşvik edilir. Etkinliklerin tamamlanmasının ardından grup içerisinde duygu ve düşünce paylaşımı yapılır. Son olarak temaya uygun bir kapanış oyunu ile oturum sonlandırılır. Oturumların genel akışı, ısınma oyunu (15 dakika); I. etkinlik aşaması (50 dakika); ara (15 dakika); II. etkinlik aşaması (50 dakika); kapanış oyunu ve paylaşım (20 dakika) şeklinde planlanmıştır.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page