top of page

Kişilik özelliklerimiz sosyal medya paylaşımlarımızda kendini ele veriyor.

  • Yazarın fotoğrafı: Gozde Nur Sahin
    Gozde Nur Sahin
  • 7 Oca 2019
  • 2 dakikada okunur

Narsisistler Fotoğraf Ekliyor, Navrotikler “Duvarlarını” Kullanarak İletişim Kuruyor. Sorumlu ve Utangaç olanlar Facebook’tan Uzak Duruyor.

Son yıllardaki “Sosyal Paylaşım Çılgınlığı” sosyal bilimcilerin de dikkatini çeken bir konu haline geldi. Fecebook, Myspace, Twitter, vb . sosyal paylaşım sitelerinin kitle iletişimindeki önemi, toplumsal yapı üzerindeki etkileri, insanların neden ve hangi amaçlarla sosyal paylaşım sitelerini kullandığı, bu siteleri kullanan insanların kişilik özelliklerinin neler olduğu gibi konular ile ilgili her geçen gün yeni çalışmalar yayımlanmaktadır.

Bu bağlamda yürütülen araştırmalardan bir tanesi, Facebook kullanımı ve kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Melbourne RMIT Üniversitesi’nden Tracii Ryan ve Sophia Xenos tarafından yürütülen çalışmada, Facebook kullanan ve kullanmayan kişilerin karakteristik özelliklerinin neler olduğu ve bu özelliklerin Facebook kullanım şekli ile ilişkili olup olmadığı araştırılmıştır.

Yaşları 18-44 arasında olan 1324 kişi üzerinde yürütülen çalışmaya göre, Facebook kullananlar, "Dışadönük" kişilik yapısına sahip olmakla birlikte, “Ailevi Yalnızlık” hissetmektedirler. Diğer yandan, Facebook kullanmayanların daha "Sorumlu", "Utangaç", ve “Sosyal Yalnızlık” yaşadıkları sonucu çıkmıştır. Bu sonuçlara göre, Facebook kullanmayanların daha yalnız oldukları yargısı desteklenmiştir, ancak yalnızlığı sadece sosyal alanda yaşadıkları ailevi ve romantik ilişki anlamında yalnızlık yaşamadıklarının da altı çizilmiştir.

Araştırmanın bir diğer çarpıcı sonucuna göre, Facebook kullananların Narsisistik, Göstermecilik (Teşircilik) ve Liderlik özelliklerinin yüksek olduğu ve özellikle göstermecilik kişilik yapısına sahip kişilerin "Durum Güncellemeleri" ve "Fotoğraf Ekleme" gibi özelikleri daha fazla tercih ettikleri görülmüştür. Araştırmacılar bu sonuçları, narsisistik ve göstermecilik kişilik yapısına sahip kişilerin kendilerini gösterme ve yüzeysel ilişki kurma ihtiyaçlarını Facebook sayesinde giderebildikleri şeklinde yorumlamışlardır.

Araştırmada ayrıca, Nevrotik kişilik yapısına sahip insanların Facebook’ta daha fazla zaman geçirdikleri ve bu kişilerin Facebook’un Duvar özelliğini daha çok kullandığı görülmüştür. Bu sonuç, nevrotik kişilerin daha dolaylı iletişim yöntemlerini tercih ettikleri şeklinde yorumlanmıştır.

Sonuç olarak bu araştırma göstermiştir ki, kullanıcılarının tamamı Facebook’u sadece sosyal ağlarını genişletmek için kullanmamaktadır. Ryan ve Xenos tarafından da ifade edildiği gibi, Facebook farklı kişilik özelliklerine sahip insanların, bu kişilik özellikleri ile ilgili ihtiyaçlarını giderebildiği bir alan olarak değerlendirilebilir.



Kaynak:

Ryan, T. & Xenos S. (2011). Who uses Facebook? An investigation into the relationship between the Big Five, shyness, narcissism, loneliness, and Facebook usage. Computers in Human Behavior, 27, 1658–1664.

 
 
 

Comments


bottom of page