Fiziksel acı toleransı ve intihar riski ilişkisi
- Gozde Nur Sahin
- 22 Oca 2019
- 2 dakikada okunur
Pek çok insan hayatına son vermek düşüncesini zaman zaman aklından geçirir. Ancak bazıları intiharı daha fazla düşünür ve onunla ilgili planlar yapar. Bazıları için bu planlar sadece düşünce olarak kalırken, kimileri bu planları hayata geçirmektedir. Peki, hangi etmenler ölümü düşünenleri harekete geçirmekte ve uygulayıcı haline getirmektedir?
Smith ve arkadaşlarının yaptığı araştırma bu soruya kısmen de olsa cevap verir niteliktedir. Daha önce intihar girişiminde bulunmuş, intihar girişiminde bulunmamış ama ciddi intihar düşünceleri olan ve intihar eğilimi bulunmayan kişiler üzerinde yapılan araştırmada, araştırmacılar “Edinilmiş Kabiliyet” (Aquired Capability) denilen, herhangi bir psikolojik bozukluk ile ilişkisi olmayan hayat olayları (kazalar, adrenalin sporları vs.) ile gelişen özelliğin etkisini incelemişlerdir.

Araştırma sonuçlarına göre, intihar girişiminde bulunmuş kişiler diğerlerine göre kendilerini daha korkusuz ve acıya karşı daha duyarsız olarak tanımlayan ve geçmişte psikolojik olarak korku tetikleyicileri ya da fiziksel olarak acı verici olaylara daha fazla maruz kalan kişilerdir. Yani, bu kişilerin edinilmiş kabiliyetleri daha yüksektir.
Smith ve arkadaşları ayrıca korkusuzluk faktörünü de incelemek istemişler ve bunun için katılımcıların intihar fotoğraflarına verdikleri psikofizyolojik tepkileri ölçmüşlerdir. Şaşırtıcı bir şekilde, katılımcılar intihar ile ilgili fotoğraflara fizyolojik olarak farklı bir tepki vermemişlerdir. Bu sonuçlara göre, intihar girişimlerinde korkusuzluk ve acıya duyarsızlık ile ilgili bireysel algılar (örneğin, korku ve acıya tolerans ile ilgili düşünceler), intihar ile ilgili uyarıcılara verilen psikofizyolojik tepkilerden daha fazla belirleyicidir.
Sonuç olarak, intiharı sadece düşünen ile girişimde bulunma riski taşıyanları ayırt etmede, kişilerin psikolojik bozukluk ile ilişkisi olmayan korku ve acı tetikleyici hayat olayları ile ilgili geçmişlerini ve acı ve korku ile ilgili algılarını öğrenmek son derece önemlidir.
Smith , P. N., Cukrowicz, K. C., Poindexter, E. K., Hobson, V., & Cohen, L. M. (2010). The acquired capability for suicide: A comparison of suicide attempters, suicide ideators, and non-suicidal controls. Depression and Anxiety. 27, 871–877.
https://www.gevezeyeri.com/ guzel yazı