ÇOCUKLAR İÇİN SANAT VE OYUN ATÖLYESİ
- Gozde Nur Sahin
- 18 Oca 2019
- 2 dakikada okunur

Sanat ve Oyun ile Çocukların Duygusal Gelişimini Desteklemeye Yyönelik Atölye Programı
Her çocuk birer sanatçıdır ve her çocuk oyun oynar; çünkü sanat ve oyun çocuklar için birer ifade biçimidir. Uzm. Psk. Gözde Nur ŞAHİN ve Ressam/İç Mimar Dilek GÖKDERE’nin hazırlamış oldukları Çocuklar İçin Sanat ve Oyun Atölyesi Programı ile resim, drama ve oyun yoluyla çocukların duygusal gelişimlerini desteklemek amaçlanmaktadır. Bu programda temel sanat eğitimiyle duygusal gelişimi destekleyici oyun terapisi teknikleri Deneyimsel Öğrenme yöntemi ile bir araya getirilmiştir.
OTURUM TEMALARI
1. Oturum: Malzemeyi Tanıma |Kendini Tanıma
2. Oturum: Renkleri Tanıma | Duyguları Tanıma
3. Oturum: Çizime Hazırlanma | Duygu Regülasyonu Sağlama
4. Oturum: Formları Düzenleme | Davranışı Düzenleme
5. Oturum: Portre Uslübu | Duygu Dışavurumu
6. Oturum: Sanatta Perspektif | Düşüncede Perspektif
7. Oturum: Sanatçıyı Tanıma | Uyum Sağlama
8. Oturum: Üç Boyutlu Şehir Tasarlama | Geleceğini Tasarlama
Yöntem
Sanat ve Oyun ile Çocukların Duygusal Gelişimini Desteklemeye Yönelik Atölye Programı Temel Sanat Eğitimi ile birlikte Oyun Terapisi, Sanat Terapi ve Grup Terapisi temelli iyileştirici öğeler birleştirilerek oluşturulmuştur. Deneyimsel Öğrenme yaklaşımı temel alınarak oluşturulan oturumların başlangıç aşamasında sanat eğitimi üzerinden çocukların somut bir deneyim yaşamaları sağlanır. İkinci aşamada deneyimlenen somut çalışma üzerine yansıtıcı gözlem ve paylaşım yapılır. Bir sonraki aşamada deneyimden çıkarılan dersler ile ilgili soyut kavramsallaştırma ortaya koyulur. Son aşamada ise aktif deneyim yolu ile öğrenilen kavramlar ve gerçek hayattaki deneyimleri arasında bağlantı kurulur.
Program süresince oyun ve sanat, çocukların iç dünyalarını yansıttıkları, özgürleşip, iyileştikleri bir araç olarak kullanılmaktadır. Oyun yaratıcılık, rol provası, beden zihin bütünlüğü gibi adaptasyonu arttıran birçok davranışı güçlendirici etkisi vardır. Tıpkı oyun gibi sanat da kişinin içindeki duyguları yönlendirici olmayan bir ortam içerisinde dışarı vurmasını sağlar. Kaynaşma oyunları ve paylaşım süreçleri ile üyelerin grup içerisinde uyum içinde hareket edebilme, kendilerine ve diğerlerine ait farkındalık arttırma ve problemlerle baş etme yöntemleri geliştirmelerine destek olmak amaçlanmaktadır. Ayrıca etkinlik geçişlerinde rahatlama ve nefes egzersizlerinden faydalanılarak çocukların odaklanma becerilerinin arttırılması hedeflenmektedir.
Oturum akış
Programda bulunan tüm oturumlarda benzer bir akış sırası bulunmaktadır. Oturumlar yaklaşık 120 dakika sürmektedir. Oturumlar “Şimdi ve Burada” ilkesine uygun olarak o anki duygu ve düşüncelerin paylaşılması ile başlar, ardından grup kaynaşma ve ısınma oyunları ile devam eder. Etkinlik aşaması programın temel taşını oluşturmaktadır. Bu aşamada temel sanat eğitimi öğelerine yer verildiği gibi aynı zamanda grubun amacına uygun olarak o oturumun temasını yansıtan sanatçı ve eserleri hakkında bilgi paylaşımında bulunulmaktadır. Oyun temelli olarak çocukların, sanatçı ve eserleri hakkında yaşlarına uygun şekilde bilgi edinmeleri amaçlanmaktadır. Etkinlik aşamasının ikinci bölümünde ise çocuklar, edindikleri bilgiler doğrultusunda yaratıcı bir şekilde kendi duygu, düşünce ve hikayelerini yansıttıkları çeşitli ürünler ortaya koymaları için teşvik edilir. Etkinliklerin tamamlanmasının ardından grup içerisinde duygu ve düşünce paylaşımı yapılır. Son olarak temaya uygun bir kapanış oyunu ile oturum sonlandırılır. Oturumların genel akışı, ısınma oyunu (10 dakika); I. etkinlik aşaması (45 dakika); ara (10 dakika); II. etkinlik aşaması (45 dakika); kapanış oyunu ve paylaşım (10 dakika) şeklinde planlanmıştır.
Comments